Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Hoe pak je platdakisolatie aan?

Het isoleren van daken is belangrijk en platdakisolatie is dat helemaal. Onder platte daken wordt het immers al snel erg warm en zo wordt je huis of je schuurtje ontzettend snel op. Dat is in de zomer natuurlijk vervelend, je wilt dat het binnen dan niet al te heet wordt. Maar platdakisolatie is ook voor de wintermaanden van belang. Via het dak kan veel warmte naar buiten ontsnappen en dat is zonde, je bent dan immers voor niets binnen de verwarming aan het aanzetten. Tijd dus om maatregelen te nemen en met isolatie aan de slag te gaan!

Tips voor platdakisolatie

Maar hoe pak je dit nu op de beste manier aan? Je kunt de isolatieklus uitbesteden, maar dat kost vaak veel geld. Met de juiste materialen en een paar tips kun je ook prima zelf aan de slag gaan met platdakisolatie. Wat moet je nu weten voor je hier aan begint? Er zijn vijf eenvoudige tips die jou op weg kunnen helpen:

  1. isoleer aan de buitenkant
  2. denk na over de dikte en de isolatiewaarde van het materiaal
  3. bepaal of de isolatiematerialen brandwerend moeten zijn en in welke mate
  4. kies voor handzame afmetingen om het werk gemakkelijker te maken
  5. werk af met EPDM voor een eenvoudige dakbedekking

Waarom zou je platdakisolatie nu aan de buitenkant van het dak aanbrengen? Aan de ene kant omdat dit gewoon gemakkelijker werken is, aan de andere kant omdat de isolatiepanelen zo veel warmte absorberen en opnemen. Onder het dak blijft het daardoor koel en de temperaturen binnen zullen minder schommelen. Hoe sterk de temperatuur kan schommelen, is natuurlijk ook afhankelijk van de dikte en de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal dat je kiest. Werk je met panelen, dan geldt eigenlijk heel eenvoudig dat hoe dikker het materiaal is, hoe meer en beter er geïsoleerd wordt. Je kunt voor je platdakisolatie kiezen uit isolatiepanelen met een dikte van 30 tot 140 millimeter.

Koop bij Kuras

Het derde punt is ook erg belangrijk om over na te denken: hoe brandwerend moeten de gebruikte materialen voor de platdakisolatie zijn? Dit ligt er natuurlijk maar net aan waar het platte dak zich bevindt. Gaat het om een losstaand schuurtje? Dan is brandwerendheid natuurlijk van minder groot belang dan wanneer het gaat om een deel van jouw woning. Helemaal als je in een geschakeld woonblok woont zijn brandwerende eigenschappen iets om op te letten, om zo te voorkomen dat brand zich gemakkelijk verspreid. Bij het aanbrengen van platdakisolatie en dakbedekking moet je het jezelf ook niet te moeilijk maken. Daarom is het goed om te werken met materialen die handzame afmetingen hebben. En om te kiezen voor EPDM als dakbedekking, dit is namelijk heel gemakkelijk om aan te brengen en het is bovendien sterk, het heeft een levensduur van wel dertig jaar. Wil jij zelf met deze isolatieklus aan de slag gaan en ben je op zoek naar de juiste materialen voor jouw platdakisolatie? Ga dan eens naar Kuras. Zij bieden verschillende materialen voor daken, wanden en gevels aan en zij adviseren jou graag over het isoleren van jouw platte dak!

Lees meer…