Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Veilig mailen: Zo bescherm je jouw belangrijke informatie

Het lijkt zo vanzelfsprekend: informatie veilig versturen via e-mail. Toch is dit lang niet altijd het geval. E-mails worden vaak onversleuteld verstuurd, waardoor hackers gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot jouw gevoelige informatie. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om je mailverkeer te beveiligen. In deze blog lees je hoe veilig mailen werkt, welke tools je hiervoor kunt gebruiken en hoe je veiligheid en gebruiksgemak kunt combineren.

 

Veiligheid begint bij encryptie

 

Een belangrijke basisbeveiliging voor e-mails is encryptie. Dit betekent dat de e-mail wordt versleuteld, zodat het alleen leesbaar is voor de ontvanger. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van PGP (Pretty Good Privacy). Met deze encryptiemethode genereer je een set van publieke en private sleutels die je kunt gebruiken om e-mails veilig te versturen. Het nadeel van deze methode is dat niet alle e-mailclients standaard PGP ondersteunen.

 

Gebruik van beveiligde e-mailclients

 

Een andere manier om je e-mails te beveiligen is door gebruik te maken van beveiligde e-mailclients. Dit zijn e-mailprogramma’s die gebruik maken van de veilige SSL-technologie. SSL is een encryptieprotocol dat zorgt voor een gecodeerde verbinding tussen de mailserver en de e-mailclient. Hierdoor wordt ook het risico op phishing aanzienlijk verminderd. Voorbeelden van veilige e-mailclients zijn ProtonMail en Tutanota.

 

Gebruik van beveiligde password managers

 

Bij veilig mailen horen ook sterke wachtwoorden. Maar hoe onthoud je al die complexe wachtwoorden? Een password manager kan hierbij helpen. Dit is een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden veilig kunt opslaan. Een voorbeeld van een veilige password manager is LastPass. Deze tool slaat je wachtwoorden op en vult ze automatisch in wanneer je inlogt bij een website of e-mailclient.

 

Combineer veiligheid en gebruiksgemak

 

Hoewel veiligheid van groot belang is, is het ook belangrijk dat je gemakkelijk en snel kunt mailen. Bij de keuze voor een veilige e-mailclient of password manager is het daarom goed om te letten op gebruiksgemak. Een tool als Thunderbird biedt bijvoorbeeld zowel veiligheid als gebruiksgemak. Deze e-mailclient ondersteunt verschillende encryptieprotocollen en biedt tegelijkertijd een gebruiksvriendelijk interface.

 

Let op bijlagen en links

 

Een laatste tip: let goed op (verdachte) bijlagen en links in e-mails. Klik niet zomaar op links van onbekende afzenders of bijlagen met dubieuze bestandsformaten. Deze kunnen schadelijke software bevatten die jouw computer en gegevens kunnen beschadigen. Wees ook alert op e-mails die afkomstig lijken te zijn van bekende bedrijven, zoals banken en webshops. Deze e-mails kunnen phishingpogingen zijn en proberen je gegevens te achterhalen.

 

Het beveiligen van je e-mailverkeer is van groot belang om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot jouw vertrouwelijke informatie. Gelukkig zijn er verschillende tools en methoden beschikbaar om veilig te mailen. Door encryptie toe te passen, beveiligde e-mailclients te gebruiken en een password manager in te stellen, heb je al een goede basisbeveiliging. Belangrijk is ook om te letten op verdachte bijlagen en links in e-mails. Door veiligheid en gebruiksgemak te combineren, kun je zorgeloos en veilig mailen.

 

Bron: https://bastion365.com/