Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Een grote puzzel; schoolroosters

zelfroosteren-inzetten

Als het nieuwe schooljaar begint, betekent dat voor de roostermakers dat zij ook weer moeten beginnen aan de grootste puzzel van het jaar. Tijden van honderden leerlingen en leraren moeten worden samengevoegd zonder dat er iets in elkaar overloopt. Een rooster maken kost veel tijd, maar gelukkig is het tegenwoordig al veel minder lastig dan vroeger. Toen moest alles op papier naast elkaar worden gelegd. Er worden elk jaar speciale roostermakers ingehuurd die het hele jaar ook roostermaker blijven. Als er problemen zijn met het rooster kunnen leerlingen en leraren naar deze persoon toe. Een belangrijke taak dus.

 

Helpende technieken

Er zijn veel hulpmiddelen om roosters te maken. Buiten scholen worden er vaak technieken als workforce management gebruikt. Dat houdt in dat er wordt gekeken naar welke capaciteit nodig is op de werkvloer. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van eerdere werkdagen vergelijken en wat er toen nodig was. Bij een school werkt dat uiteraard anders. Hier moeten de tijden van leerlingen en leraren ingevoerd worden zonder dat het overlapt. Technologie kan hier erg bij helpen. Doordat er veel makkelijker dingen genoteerd kunnen worden kan er een beter overzicht gemaakt worden. Dat is veel overzichtelijker dan met de hand. Zo kunnen de roosters veel makkelijker worden samengesteld.

 

Valkuilen van roosters maken

Roosters maken kan nooit helemaal perfect gegaan. Met zoveel gegevens van mensen blijven er altijd momenten dat niet iedereen een perfect rooster heeft. Dit pakt vaak uit in tussenuren. Een tussenuur is een uur of meerdere uren dat leerlingen of leraren geen les hebben, maar een vrije periode in hun rooster. Dit wordt vaak als erg vervelend ervaren, maar is een logisch gevolg van zoveel gegevens moeten samenvoegen. Een grote valkuil van het maken van roosters is dat als de beschikbaarheid van een persoon verandert, het hele rooster weer door elkaar gegooid moet worden. Gelukkig zijn er mensen die goed zijn in deze grote puzzel.