Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

De verzorging van een palmboom

De verzorging van een palmboom

Voor veel planten en palmen is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar de boom het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen de wind, in de schaduw bij bepaalde zonnestand, dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant.

Licht, warmte en wind

De meeste palmbomen houden van veel licht, en dus ook om zoveel mogelijk in de volle zon te staan, buiten in een open ruimte. Staat de palmboom binnen? Dan zal de boom het liefst een plekje bij het raam willen hebben waar de zon goed doorheen schijnt. De Trachycarpus-soort eist namelijk wel minimaal drie uur direct zonlicht per dag.

 

Staat uw palmboom buiten en gaat het binnenkort zwaar vriezen? Want als de temperatuur daalt onder de -15 graden, dan moet de boom beschermd worden. Dit zou gedaan kunnen worden door een lichtslang, of een vorstbeschermingshoes. De kluit mag bij vriestemperaturen niet nat zijn, dus zorg ook goed voor een plantenbak die water kan weglekken. Ook kan het helpen om de kluit in te wikkelen in bubbeltjesplastic, zodat het geïsoleerd is van omringende koude vochtige grond.

 

Zorg er ook goed voor dat de palmboom zo weinig mogelijk wind heeft. Wind brengt namelijk schade aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is uiteraard geen probleem, maar het is zeker aangeraden om de palm in een omgeving te plaatsen omringt met een dicht hoog hek.

Voedingsbodem

De voedingsbodem is erg belangrijk voor een palmboom en dat wel om verschillende redenen. De wortels hebben namelijk een goede bodemstructuur nodig om te kunnen wortelen, maar ook om vocht op een goede manier vast te houden. Ook moet de grond zijn voorzien van de juiste voedingsstoffen, voor de wortelgroei, maar ook voor de eerste groei van de plant. Er zijn heel veel verschillende soorten gronden te krijgen, maar er wordt aangeraden om een beetje te investeren in grond die gericht is op de palmboom, namelijk Mediterrane Voedingsgrond. Deze is optimaal voor palmbomen.